LAND

SPRÅK

MIN FLYPLASS

  ÉN VEI FRA
  Guide

  Guide til Helsinki

  Helsinki - en annerledes by rett i nærheten

  Helsinki vil nok gi deg en annerledes opplevelse enn de fleste andre nordiske byer du har vært innom. Med en plassering nær Baltikum og ikke minst sin mektige nabo Russland, har påvirkingen vært helt annerledes enn hva vi lenger vest har opplevd. Foruten å ha et språk som er helt annerledes, finnes det forskjeller innen matkulturen, arkitekturen og historien som er verdt å få med seg.

  Mye av Helsinkis sentrum er bygget i løpet av forrige århundre. Dette har gjort at finske arkitekter i verdensklasse har fått sette sitt preg på byen. Spesielt har Alvar Aalto og Carl Ludvig Engel gjort at sentrum av Helsinki er vakker, spesiell og interessant for alle som setter pris på arkitektur. Finlandia-huset av Aalto er et av byggene det er verdt å kikke på hvis du er på vandring i Helsinki. Aaltos modernisme er imidlertid bare en av mange varierte stilarter som preger den finske hovedstaden.

  Den russiske tsaren var også direkte innblandet i byplanleggingen på 1800-tallet, og det har bidratt til at Helsinki kunne brukes til filminnspillinger med handling i Russiske byer da Sovjet-tiden gjorde at vestlig filming i Sovjet var problematisk.

   

  Hundre øyers by i tusen sjøers land

  De fleste kjenner nok til at Finland er de tusen sjøers land med sine mange idylliske vann og innsjøer. Det er nok færre som har fått med seg at det i Helsinki er over 300 øyer. Helsinki har med andre ord en skjærgård som få andre byer kan måle seg med, og som strekker seg helt til Åland.
  Kommer du deg ut i båt, finner du raskt ut hvor kallenavnet ”Den hvite by” stammer fra. Inntrykket av Helsinki er lyst og vakkert, med domkirken som et kritthvitt og ruvende landemerke over resten av den lyse byen.

   

  Heftig uteliv

  Finner kan feste, det er det ingen tvil om, men utelivet i Helsinki er ikke utelukkende preget av vodka slik mange kanskje forestiller seg. Utvalget av utesteder, restauranter og klubber er så variert at de fleste klarer å finne noe som faller i smak. Noe som kan være overraskende for oss nordmenn, er hvor sterkt tangoen står i Finland. Hvis du vil oppleve ekte finsk tangokultur kan du ta turen innom Vahna Maestro.

  Brødrene Kaurismaki er filmskaperne som kanskje har gitt oss det særeste og mest interessante innsynet i finsk samfunn og mentalitet på filmlerretet. Det kritikerroste brødreparet som har stått for store deler av finsk filmproduksjon, har et eget utested som i likhet med filmene også kommer til å gi deg en spesiell opplevelse. Stikk innom Moskva bar og la skaperne av filmen om Leningrad Cowboys gi deg en spesiell kveld i Helsinki.

  Kort om Helsinki

  Innbyggere: ca. 621 000
  Valuta: Euro
  Tidsforskjell: + 1 time
  Landskode: +358
  Språk: finsk

  Ambassade:
  Finlands ambassade, Thomas Heftyes gate 1, Oslo
  Tlf.: 22 12 49 00

  Norsk ambassade:
  Den norske ambassade, Östra Allén 17, 00140 Helsingfors
  Tlf.: +358 (0)9 686 0180

  Turistinformasjon:
  www.visithelsinki.fi/sv

  Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies