LAND

SPRÅK

MIN FLYPLASS

  ÉN VEI FRA
  Athen

  Fly til Athen

  Hellas hovedstad Athen blir ofte kalt ”Sivilisasjonens vugge”, siden europeisk kultur i stor grad bygger på kulturen i det gamle Hellas, der Athen var det absolutte sentrum.

  Europeisk filosofi oppsto i og omkring Athen for omring 2500 år siden, da det begynte å dannes bystater i Hellas og handel og økonomi blomstret. Denne samfunnsutviklingen dannet grobunn for mer moderne og abstrakte tanker, og filosofien ble født.

  Den moderne filosofi ble særlig sentrert rundt Athen, kanskje fordi byen allerede omkring år 500 f. Kr hadde verdens første velutviklede demokrati. Byen ble samlingssted for flere store filosofer bl.a. Sokrates og hans elev Platon, som grunnla Akademiet – det første ”universitet” i den vestlige verden.

  Sokrates og Platons tanker ble grunnleggende for europeisk tankegang, og har inspirert senere filosofi. Spor etter antikk gresk kultur fins overalt i den europeiske kulturen – i språkene, i arkitekturen og i kunsten, og derfor står Europa i stor gjeld til Athen og det antikke Hellas.

  Fly til Athen med SAS!
   

  Sporene av Det antikke Athen

  Athen er stolt av sin innflytelsesrike kulturarv, og sporene etter antikken er synlige overalt i byen gjennom kunst og monumenter. Som en av verdens eldste byer, spenner Athens historie over minst 3000 år, og byen var i flere århundre den vestlige verdens absolutte sentrum.

  På byens Akropolis, et tempelkompleks bygget på en høyde, står ruinen av Parthenon-monumentet, bygget 500 år f. Kr, og var i det klassiske Athen et tempel for tilbedelse av Pallas Athene, byens mytologiske leder. Parthenon er i dag et symbol på betydningen det klassiske Hellas har hatt på europeisk tankegang, og den greske regjering har igangsatt et restaureringsarbeid, som skal bevare det 2500 år gamle monumentet for ettertiden.

   

  Det moderne Athen

  Athen er i dag langt mer enn bare ”den vestlige sivilisasjons vugge”. Den moderne greske hovedstaden er en pulserende storby med knapt en million innbyggere i bykjernen, og ca. 3,5 millioner medregnet de omkringliggende byområder. Byen byr på tallrike shoppingmuligheter bl.a. gammeldagse markeder med kjøtt, fisk og grønnsaker og hippe designbutikker i Kolonaki-området.

  I de varme sommermånedene syder gatene av liv, og kaféer, restauranter og barer flytter utendørs. Litt syd for byen fins lange strender, hvor både de lokale og turister søker tilflukt når sommerdagene blir for varme. Mange av byens nattklubber flytter dessuten til stranden i sommermånedene, og byr på ekte fest- og sommerstemning i sanden.

  Du kan fly med SAS til Athen via København eller Stockholm

  SEVERDIGHETER I ATHEN

  På tross av at Athen på mange måter er en moderne europeisk storby, bærer byen fremdeles preg av sin lange kulturarv. Byen hadde sin gyllne periode for omkring 2500 år siden. Da blomstret byens økonomi, og filosofer som Sokrates og Platon bodde der. I denne perioden ble også  flere berømte byggverk, som fremdeles kan oppleves i byen bygget. Det var også på denne tiden de Olympiske leker oppstod, om enn i en litt annen form enn i dag.

   

  Akropolis

  Akropolis betyr ”byen på høyden” og ligger ca. 150 m. hevet over Athen.  På Akropolis ligger flere velbevarte ruiner, som det er verdt å se nærmere på. De fleste av de gamle byggverkene ble bygget under Athens ”gullalder” ca. 500 f.Kr. Parthenontemplet er kanskje den viktigste av  byggverkene, og var opprinnelig et tempel bygget til ære for byens beskytter, gudinnen Pallas Athene. Templet er utsmykket med friser og relieffer, og mange av disse kan stadig ses i templet.

  Et annet berømt tempel på Akropolis er Erechteion, som er berømt for sin elegante arkitektur. Templet blev bygget til ære for Athene og Poseidon Erechtheus – en mytisk athensk konge, som var sammen med havguden Poseidon. Erechteion er bygget i en veldig annerledes stil enn Parthenon, men ikke desto mindre interessant.  

   

  Agora

  Nedenfor Akropolis ligger en annen av severdighetene, nemlig Athens agora som var byens torg i antikken. Agoraen hadde privathus frem til det sjette århundre før vår tidsregning. Peisistratos fjernet husene og gjorde den til sentrum i den athenske styresmakten. Han sørget for å bygge fontener og et tempel for de olympiske gudene. I løpet av de påfølgende hundreårene ble det plantet trær og bygget nye bygninger. Blant annet ble det bygget templer for Zevs, Hefaistos og Apollon.

  På en hvilken som helst dag kunne agoraen bli brukt som marked, valg, en drama-forestilling, religiøse opptog, militære øvelser eller sportsarrangementer. Her var de fleste elementer samlet som var nødvendig for å drive den athenske styresmakten.
  I dag er agoraen en arkeologisk utgraving, og du kan besøke et spennende museum som hvor du kan se starten på den vestlige sivilisasjon.
   

  Hefaisteion

  Hefaisteion er regnet som det best bevarte greske tempel. Det er et dorisk tempel som ligger ca. 500 m nordvest for Akropolis. Tempelet ble oppført ca 449 f.Kr.
  Tempelet ligger på et høydedrag med flott utsikt over Athens hovedtorg (Athens agora), i et område som på den tiden utgjorde den vestlige delen av Athen. Her befant det seg mange støperier og smier og tempelet var viet til smedguden Hefaistos.

  Med SAS kan du ta turen til disse, og alle de andre historiske severdighetene i Athen.

  Du kan fly med SAS til Athen via København eller Stockholm

  fly til athen

  Fly til Athen om du vil oppleve gatemarkeder, tavernaer, suvenirboder og fortidsminner som sammen danner et konglomerat av gamle og nye bygninger. For turister er det en fordel at de fleste severdigheter kan nås til fots i det sentrale området rundt landemerket Akropolis. Å spasere er den beste måten å oppleve den athenske atmosfæren, men man bør kanskje holde seg unna sentrumstrafikkens kaotiske univers.

  Fly til Athen med SAS, og nyt godt av de mange fordelene som er inkludert i prisen: du kan sjekke inn via Internett, velge sete 22 timer innen avgang og du har 24 timers åpent kjøp. Sett deg i ditt valgte sete, og les en gratis avis i appen og nyt en kopp kaffe/te mens vi flyr deg til Athen. Det er i tillegg gratis å ta med barnevogn om du reiser med spedbarn. Fly til Athen med SAS, og la reisen være en del av opplevelsen. 

  Athen fikk seg en skikkelig overhaling i forbindelse med OL i 2004. Dette betyr at byen er enda bedre tilrettelagt for besøkende enn tidligere. Blant annet gjør et flott og moderne t-banesystem at det har blitt adskillig triveligere å bevege seg kollektivt i Athen.

   

  Visdommens by

  Athen er oppkalt etter Athene, den greske gudinnen for visdom, som ifølge mytologien vant byen som premie etter en duell mot Poseidon. I tillegg var hun også gudinne for kunst og håndverk. Med sin visdom var hun krigsgudinnen som hadde mer fokus på strategi enn blodbad i den trojanske krigen. Hun ga Athen oliventreet i gave og sikret dermed olje, mat, og tre for befolkningen. Hvis du ønsker innblikk i Athens fantastiske historie i ditt eget tempo, er det mulig å leie digitale lydspillere fra pocket-tours som guider deg der du ønsker.


  Fly til Athen med SAS, og du får oppleve visdommens by og dens stolte historie!

  Kort om Athen

  Valuta: euro (EUR)
  Tidsforskjell: + 1 time
  Landskode: +30
  Språk: gresk

  Ambassade:
  Hellas ambassade, Nobels gate 45, 0266 Oslo
  tlf.: 22 44 27 28

  Norsk ambassade:
  Vas. Sophias Avenue 23, 6th floor, 106 74 Athens
  tlf.: +30 210 72 46 173

  Turistinformasjon:
  www.breathtakingathens.com

  Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies