LAND

SPRÅK

MIN FLYPLASS

  ÉN VEI FRA
  Guide

  Guide til Praha

  Praha regnes som en av Europas vakreste byer, men det er mer enn flotte bygninger som trekker nordmenn til Tsjekkias hovedstad. Flere og flere har oppdaget at i Praha kan en få en perfekt blanding kultur, shopping og uteliv.

   

  Perfekt for en storbyweekend for både par og vennegjenger

  På våre fly til Praha sitter det både forelskede par og venne- eller venninnegjenger. Byen byr på opplevelser for de fleste og i løpet av en langhelg rekker en å smake på både eldgammel kultur og duggfrisk tsjekkisk pilsner. Begge deler blant de beste i verden.

   

  5 topp severdigheter i Praha

  En av de fine tingene med Praha er at de fleste severdighetene er i gangavstand fra hverandre. De 5 toppseverdighetene vi trekker frem er faktisk mulig å spasere forbi på en 45 minutters lang gåtur.

   Den astronomiske klokken: Denne 600 år gamle klokken viser ikke bare tiden og hvordan solen og månen til en hver tid står plassert. Den har også ”The Walk of Apostles” –figurer av apostlene og andre – blant annet Døden – som slår klokken hver time.

  Karlsbroen. En steinbro i gotisk stilart som spenner seg 500 meter over elven Moldau, vakkert utsmykket med 30 barokk-statuer. Spesielt statuen av den tsjekkiske matyrhelgenen Johann fra Nepomuk er populær da sagnet hevder at det bringer lykke å klappe han på magen.

  John Lennon Muren: Ikke all kultur i Praha er gammel. Denne muren har sin opprinnelse fra før jernteppet falt, da den var et sted unge tsjekkere uttrykte sin misnøye med styresettet. Bevegelsen de var en del av ble kalt ”Lennonisme”. Muren ble malt over mange ganger, men dagen etter ville den på nytt være full av skriverier. I dag fremstår den som et vakkert symbol på fred og kjærlighet., noe John Lennon ville vært stolt av.

  Hradcany-høyden med borgen: Borgen som ligger på bakketoppen ikke langt fra Karlsbroen inneholder både flotte hager, en katedral (St. Vicus) og Franz Kafkas gamle bosted. I gaten Zlata Ulicka – bedre kjent som Golden Lane – finner du ikke bare Kafkas bolig, men 11 historiske hus som nå er små utstillinger av viktige artefakter fra Prahas historie. 

  Strahov-biblioteket: Dette overveldende vakre biblioteket finner du i den teologiske hallen i Strahov-klosteret

   

  Tsjekkisk øl

  Ingen guide til Praha er komplett uten å ta for seg tsjekkernes store stolthet. Byen Plzen, halvannen times kjøretur fra Praha, har gitt navn til den populære drikken som tsjekkerne drikker 156 liter av per år. De er med det verdens mest øldrikkende folk.

  De fleste har kanskje smakt både Pilsner Urquell og Staropramen på flaske her hjemme, men det er en helt annen øl du får servert i Praha. Det vil si – hvis du vet hva du skal se etter.

  Den virkelige ølkulturen i Praha får du nemlig på en ”tankovna” pub. Det spesielle med disse pubene er at de serverer upasteurisert øl. Pasteurisering gjøres for at ølet skal tåle temperatursvinginger under transport, og det er fint, men det tar også bort en del av smaken. Kun 180 puber i hele tsjekkia får lov å selge dette ferske ølet og de har strenge krav både til lagring og hvordan ølet bli overført fra tank til glass.

  En tankovna pub har som regel ordet ”tankovna” på utsiden, og du finner flere av dem i Gamlebyen og rett over Karlsbroen. Men det er også flere mikrobryggerier i Praha, og det er kanskje her du finner de virkelige skattene. Vi anbefaler spesielt klosterbryggeriet ved Strahovklosteret (Strahovské Nádvoí 10, Praha 1) og bydelspuben noen mener er verdens beste: Zlý Casy (Cestmírova 5, Praha 4).

   

  Guide til Praha’s natteliv

  Prahas uteliv har fantastisk mye å by på. Alt fra de mørkeste og mest innrøyka bulene til gigantiske diskoteker. Det meste foregår i Gamlebyen (Stare Mesto), men det skjer mye også rundt Vaclav-plassen, senteret i det moderne Praha. Der finner en et stort antall nattklubber, strippeklubber og casinoer.

  Prøv å unngå turistfeller som Karlovy Lazne og steder som lover ”Cheap drinks, pretty ladies”. Det er som regel ikke noe hyggelig. Prøv heller steder som

  Roxy (Dlouhá 33, Praha 1) som spille dance, dubstep og variert electronica

  Lucerna (Vodičkova 36 Praha 1) som har 80- og 90-talls musikkprofil

  Superklubben SaSaZu (Bubenské nábřeží 306, Praha 7) som er superhot

   

  Natteliv for musikkinteresserte

  Praha har også et stort jazzmiljø og har flere gode jazzklubber. Spesielt Reduta (Narodni 20, Praha 1) anbefales. Her har til og med Bill Clinton stått på scenen!

  Er du mer interessert i rock er Rock Club (også Narodni 20, Praha 1) et bra sted, men mange anbefaler Palac Akropolis som ligger litt utenfor sentrum (Kubelíkova 27, Prague 3). Akropolis beskrives som Prahas CBGB (Legendarisk New York-klubb).
   

  Shopping i Praha

  Praha er en av de billigste storbyene i Europa, og har som storbyer flest mange fristelser å by på for den glade shopper. Turistområdene er preget av flere internasjonale kjeder og disse har ofte samme prisnivå som i Norge. Hovedområdet for shopping i Praha går fra Vaclavplassen, langs Na Prikope til Republikkplassen, mens Gamlebyen og Mala Strana har småbutikkene og kunstgalleriene mange syns er sjarmerende.

  De produktene du får best pris på er böhmer-krystall, porselen, lærvarer og treleker – spesielt marionettedukker. Sko er billig i Praha, og utvalget er stort. Ellers er det mange gull- og sølvsmedbutikker er i byen.

  NB: Ikke kjøp krystall i suvenirsjapper. Det er som regel overpriset og av dårlig kvalitet. Det er to anbefalte butikker å kjøpe kvalitetskrystall i: Erpet Bohemia Crystal (Staroměstské nám. 27, Praha 1) og Rott Crystal (Malé náměstí 3, Praha 1).
   

  Finn en god resturant

  Det er en del turistfeller i byen og et godt tips er å be hotellresepsjonen å guide deg til en av Praha sine gode restauranter. For det er mange utrolig vakre spisesteder, både klassisk elegante som Francouzka og Triton og historiske som Bily Konicek og U Ceskych Panu.

  Tradisjonell tsjekkisk mat har mye til felles med tysk mat; Det er mye svin og kål, ofte i snitzel-form, men de liker også roastbiff og dumplings. Denne ofte tunge maten smaker veldig mye bedre når den akkompagneres av en lokal øl, og svært mange av pubene serverer da også tradisjonell mat. U Kalicha går for å være det beste stedet for en ekte tsjekkisk matopplevelse.

  Hvis du virkelig skal flotte deg bestiller du bord på Celeste, som ligger i toppen av det Frank Gerhy-designede ”Dancing House”, en moderne konstruksjon som er en attraksjon i seg selv Her kan du spise lekker fransk mat og nyte en fantastisk utsikt mot borgen med elven. Må forhåndsbookes.

  Kort om Praha

  Innbyggere: 1,2 millioner
  Valuta: Tsjekkiske koruna
  Tidsforskjell: ingen
  Landskode: 420
  Språk: Tsjekkisk

  Ambassade:
  Tsjekkiske ambassade, Fritzeners gate 14, 0244 Oslo, tlf.: 22 12 10 30

  Norsk konsulat:
  Hellichova 458/1, 118 00 Praha 1, tlf.: +420 257 111 500

  Turistinformasjon:
  www.prague-information.eu

  Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies