LAND

SPRÅK

MIN FLYPLASS

  ÉN VEI FRA
  Guide

  Umeå, Nord-Sveriges hovedstad

  Umeå, som også blir kalt bjørkenes by, er Nord-Sverige og Norrlands største by. Harstad er Umeås norske vennskapsby.

  Byen har eget universitet som ble grunnlagt i 1965. I 2006 ble Umeå universitet kåret til Sveriges beste studentby. Universitetsmiljøet setter et livlig preg på Umeå. Og med fantastisk natur og godt bevart kultur kan Umeå by på opplevelser for alle.

  Severdigheter og kultur i Umeå

  Bare en byvandring på egenhånd er en kulturopplevelse i Umeå, men du bør også besøke byens museer og utstillinger.

  Start med å avlegge Gammlia og Västerbottens Museum i Umeå en visitt for å bli kjent med det opprinnelige og historiske Västerbotten. Gammlia er et folkemuseum med samlinger av gamle hus fra hele Sverige. Om sommeren er det stor aktivitet med husdyrhold og mennesker som bor i husene og er kledd og lever som i gamle dager.

  Bildmuseet i Umeå er et av landets ledende innen fotografi og installasjoner, men omfatter også grafitti, videokunst og arkitektur. Har du tid og mulighet bør du også avlegge Skulpturparken et besøk.
  På eventyr i Umeå

  Umeå har med sine skoger, elver og hav nok av eventyr å by på. White-water rafting i elva Vindel kan være en halvdags fredfull opplevelse eller en ekstremopplevelse for spesielt interesserte. Elva er kjent som en av verdens beste for rafting.

  Å kjøre hundeslede i Umeå gir minner for livet. Du sitter godt pakket inn i varme tepper bak hundesleden som trekker deg gjennom Norrlands fantastiske landskap. Er du heldig møter du skogens konge, elgen, på din ferd. Om han ikke dukker opp kan du dra hjem til ham i Älgens Hus lit utenfor Umeå. Her er det mulig å få nærkontakt med Sveriges nasjonaldyr, og kanskje kjøper du med deg litt elgost hjem.
  Til fots eller til vanns

  Utenfor Umeå kan du legge ut på i 8 mils trekkingløype. Løypa går gjennom skogsterreng og nær vannkanten ved elva Lögde, med masse bever. Det fins gratis overnatingsmuligheter i hytter langs løypa. Husk kart. Det får du på turistkontoret i Umeå. Foretrekker du å bevege deg i vann kan du leie kajakk og padle i elv eller sjø. I Umeå er det mulig å leie kajakk eller bli med på guidet tur. Eller hva med å svømme med seler? Alt er mulig i Umeå og områdene rundt.
  Mat og uteliv i Umeå

  Umeås og Västerbottens kjøkken, med råvarer som multer, mandelpotet, sopp, reinsdyr, laks og ørret kan smakes mange steder i Umeå. Og gå ikke glipp av områdets berømte stolthet – Västerbotten ost!

  På lik linje med Stockholm har også Umeå en Opera bar, nemlig The Opera Bar med Restaurant Norrlandsoperan. Dette er et populært sted med stil som også frekventeres av Sveriges toppartister, som gjerne opptrer her.


  Du kan fly med SAS til Umeå via Stockholm.

  Kort om Umeå

  Innbyggere: c. 80 000 (i kommunen)
  Valuta: svenske kroner
  Tidsforskjell: ingen
  Landskode: 46
  Språk: svensk

  Ambassade:
  Sveriges ambassade, Nobels gate 16, 0244 Oslo, tlf.: 24 11 42 00

  Norske ambassade:
  Skarpögatan 4, 115 27, Stockholm, tlf.: + 46 587 236 00

  Turistinformasjon:
  www.visitumea.se

  annet

  Sverige

  Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies