Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies

ÉN VEI FRA
Guide

Guide til Warszawa

Polens hovedstad Warszawa blir ofte omtalt som en fugl føniks, med referanse til den mytologiske historien om føniksfuglen, som brant i sitt rede, men gjenoppsto av asken. På samme måte er også Warszawa gjenoppstått av asken. På tross av en turbulent historie ble Warszawa i opplysningstiden en storby med en spirende økonomi. I 1918 ble byen hovedstad i det nye uavhengige Polen, og byen fortsatte å vokse. I 1939 bodde det rundt 1,3 millioner mennesker i byen.

Fly til Warszawa med SAS!

Under andre verdenskrig blev Warszawa invadert av Tyskland, og hele byens jødiske befolkning, som den gang utgjorde nesten en tredjedel av den samlede befolkningen ble samlet i den jødiske getto. Warszawa ble en kampplass der den polske befolkningen gjorde opprør mot de invaderende styrkene, men til slutt ble tvunget til å kapitulere.

Hitler ignorerte reglene rundt kapitulasjonen og beordret total utsletting av byen. 9 av 10 av byens bygninger blev jevnet med jorden, og befolkningstallet falt så dramatisk at i 1945 var kun en tredjedel av byens opprinnelige befolkning igjen. Som en fugl føniks klarte Warszawa å reise sig fra asken. Gjennom et enestående gjenoppbygningsarbeid, var det meste av byen restaurert allerede på midten av 1950-tallet.
 

Warszawas gamleby

Warszawas gamle bydel ble fullstendig utslettet under andre verdenskrig, men har blitt restaurert og ble i 1980 fredet på UNESCOS liste over bevaringsverdige steder. Sentrum i gamlebyen er markedsplassen med restauranter, kaféer og butikker. I gatene rundt finnes middelaldermonumenter som for eksempel gamle bymurer og en av byens to katedraler; Johannes’ katedral.
 

Palasset – det omstridte landemerke

Det 237 meter høye landemerket ”Pałac Kultury i Nauki”, Palass for Kultur og Vitenskap er en omstridt bygning i Warszawa. Bygningen trekker mange turister, men blant byens innbyggere er det delte meninger om den. Den enorme bygningen ble oppført på 1950-tallet, og var opprinnelig en gave fra Sovjetunionen til det polske folk.

Bygningen er i russisk stil og mange polakker uttrykte fra starten misnøye med den, noe som skyldes at den var et symbol på den russiske dominansen og dessuten ødela bybildet siden den var alt for stor. Blant polakker ble det ironisk sagt at ”den vakreste utsikten over Warszawa er fra palasset for det er det eneste stedet man ikke kan se det!”. Det en vakker utsikt fra den høye bygningen som i dag huser kinoer, museer, kontorer, og et universitet.    

Du kan fly med SAS til Warszawa via København

Kort om Warszawa

Innbyggere: 1,7 mill (2010)
Valuta: Polsk Zloty
Tidsforskjell: ingen
Landskode: +48
Språk: polsk

Ambassade:
Republikken Polens ambassade, Olav Kyrres gate 1, 0244 Oslo, tlf.: 24 11 08 50

Norske ambassade:
Ambasada Królestwa Norwegii w Warszawie, ul. Chopina 2A, 00-559 Warszawa, tlf.: (22) 696 40 30

Turistinformasjon:
www.um.warszawa.pl/en

annet

Polen