LAND

SPRÅK

MIN FLYPLASS

  ÉN VEI FRA
  Guide

  Guide til Athen

  Hellas hovedstad Athen blir ofte kalt ”Sivilisasjonens vugge”, siden europeisk kultur i stor grad bygger på kulturen i det gamle Hellas, der Athen var det absolutte sentrum.

  Europeisk filosofi oppsto i og omkring Athen for omring 2500 år siden, da det begynte å dannes bystater i Hellas og handel og økonomi blomstret. Denne samfunnsutviklingen dannet grobunn for mer moderne og abstrakte tanker, og filosofien ble født. Den moderne filosofi ble særlig sentrert rundt Athen, kanskje fordi byen allerede omkring år 500 f. Kr hadde verdens første velutviklede demokrati. Byen ble samlingssted for flere store filosofer bl.a. Sokrates og hans elev Platon, som grunnla Akademiet – det første ”universitet” i den vestlige verden.

   

  Sokrates og Platons tanker ble grunnleggende for europeisk tankegang, og har inspirert senere filosofi. Spor etter antikk gresk kultur fins overalt i den europeiske kulturen – i språkene, i arkitekturen og i kunsten, og derfor står Europa i stor gjeld til Athen og det antikke Hellas.

  Fly til Athen med SAS!

  Sporene av Det antikke Athen

  Athen er stolt av sin innflytelsesrike kulturarv, og sporene etter antikken er synlige overalt i byen gjennom kunst og monumenter. Som en av verdens eldste byer, spenner Athens historie over minst 3000 år, og byen var i flere århundre den vestlige verdens absolutte sentrum.

  På byens Akropolis, et tempelkompleks bygget på en høyde, står ruinen av Parthenon-monumentet, bygget 500 år f. Kr, og var i det klassiske Athen et tempel for tilbedelse av Pallas Athene, byens mytologiske leder. Parthenon er i dag et symbol på betydningen det klassiske Hellas har hatt på europeisk tankegang, og den greske regjering har igangsatt et restaureringsarbeid, som skal bevare det 2500 år gamle monumentet for ettertiden.

  Les mer om severdigheter i det gamle Athen.

  Det moderne Athen

  Athen er i dag langt mer enn bare ”den vestlige sivilisasjons vugge”. Den moderne greske hovedstaden er en pulserende storby med knapt en million innbyggere i bykjernen, og ca. 3,5 millioner medregnet de omkringliggende byområder. Byen byr på tallrike shoppingmuligheter bl.a. gammeldagse markeder med kjøtt, fisk og grønnsaker og hippe designbutikker i Kolonaki-området.

  I de varme sommermånedene syder gatene av liv, og kaféer, restauranter og barer flytter utendørs. Litt syd for byen fins lange strender, hvor både de lokale og turister søker tilflukt når sommerdagene blir for varme. Mange av byens nattklubber flytter dessuten til stranden i sommermånedene, og byr på ekte fest- og sommerstemning i sanden.

  Du kan fly med SAS til Athen via København eller Stockholm.

  Kort om Athen

  Innbyggere: ca. 1 million
  Valuta: euro (EUR)
  Tidsforskjell: + 1 time
  Landskode: +30
  Språk: gresk

  Ambassade:
  Hellas ambassade, Nobels gate 45, 0266 Oslo
  tlf.: 22 44 27 28

  Norsk ambassade:
  Vas. Sophias Avenue 23, 6th floor, 106 74 Athens
  tlf.: +30 210 72 46 173

  Turistinformasjon:
  www.breathtakingathens.com

  Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies